Review: toch lekker slapen ondanks slaapapneu

6

Wat is de eerste associatie die wij allemaal met lekker slapen hebben? Voor sommigen heeft dit met de gevoelswereld te maken, bijvoorbeeld het liggen naast iemand van wie je houdt, het zonder zorgen of stress naar bed gaan. Weer anderen zijn praktischer ingesteld, voor hen komt als eerste een groot bed of een echt goed matras naar boven. Maar wist je ook dat er nog heel andere zaken spelen, die aan dit bewustzijn voorbijgaan? Dat is het geval bij een slaapapneu en ik wilde je op de hoogte stellen van de verschijnselen, de risico’s en de oplossingen.

De verschijnselen, risico’s en oplossing bij een apneu

5De verschijnselen heb je zelf vaak helemaal niet door (maar je partner dikwijls wél) en betreffen snurken en, variërend van bijvoorbeeld tien tot zestig seconden, geen adem krijgen. ’s Nachts gaan ze soms ongemerkt voorbij, maar overdag merk je ze des te meer, je krijgt concentratieproblemen, prikkelbaarheid of een onverklaard moe gevoel. De risico’s op de langere termijn zijn nog wel ernstiger en schuilen in een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een verhoogde insulinebehoefte.

2Je kunt op de website van de Nederlandse Snurkpoli, een initiatief van het Nederlands Slaap Instituut, een zelftest doen om een indicatie te krijgen of je zelf ook een slaapapneu hebt. Daarna zijn er vele oplossingen om van je apneu af te komen en die schuilen in middelen om de luchttoevoer goed te houden, bijvoorbeeld neusdopjes of luchtmasker, of een snurkbeugel of een ingenieus apparaatje dat ervoor zorgt dat je niet meer op je rug komt te liggen.