Baby beddengoed moet vooral veilig zijn.

Baby beddengoed

Een baby op komst? Gefeliciteerd! Misschien ben je al begonnen aan het inrichten van een baby kamer en heb je al meubelen op het oog, of al besteld. Wordt het een wiegje of meteen een ledikant? In zijn eigen kamer of bij jouw op de kamer? Iedere ouder heeft zijn eigen nadrukkelijke wensen en redenen ervoor. En het is allemaal prima, zolang je bub maar lekker en veilig kan slapen. Ze gaan de eerste maanden van hun leven veel tijd slapend doorbrengen en het is belangrijk dat veiligheid en gezondheid voorop staan.

Een nieuw babybedje in Nederland voldoet al aan alle veiligheidseisen voordat het in de winkel komt te staan, dus hier hoef je niet te veel zorgen over te maken. Als je een oud wiegje of ledikantje heb geerfd van familie of hebt opgedoken in een antiekzaak, is het een goed idee om de veiligheidsnormen even op te zoeken. Maar we gaan ervan uit dat je hierover nagedacht hebt bij de aanschaf ervan.

Het wordt nu tijd om het bedje aan te kleden. Wat heb je zoal nodig? Een algemene babyuitzetlijst noemt een zeiltje, twee moltons, drie hoeslakens, drie bovenlakens, en twee dekentjes. Deze lijst is zeker niet overdreven. Je hebt geen idee hoe vaak je over een paar maanden aan het wassen en verschonen bent. Babies houden hun lichaamsvloeistoffen niet in totdat je met een emmer of handdoek aan komt rennen. Het komt allemaal op dat beddengoed. Het is dus erg belangrijk om gedegen baby beddengoed te kiezen dat je gemakkelijk in de wasmachine kunt gooien.

Baby beddengoed

VeiligheidNL zegt dat het niet veel uitmaakt voor de veiligheid of je kiest voor katoen, wol of synthetische dekentjes, zolang je het bedje kort en strak opmaakt en je het dekentje of dekbed minimaal 10 cm onder het matras kan instoppen. Wat ze hiermee bedoelen is dat je baby met zijn voetjes tegen het voeteneind van het ledikant of wiegje ligt en lakentje dan tot de schouders komt. In een ledikant heb je dan dus nog een zee van ruimte over aan het hoofdeinde. Waarschijnlijk meer dan de helft van het bed. Maar zo voorkom je dat je baby verder naar beneden zakt en onder het dekentje terecht komt.

Sommige babies zijn vrij actief tijdens hun slaap, en hoe vaak je ze ook op de goede plek legt, je vindt ze iedere keer weer op een andere plek in hun bedje terug. Een bed kort opmaken zorgt dat ze niet kunnen stikken in het beddengoed, maar ze kunnen het natuurlijk ook steeds koud krijgen als ze steeds richting het hoofdeinde blijven schuiven. Een geweldige oplossing is de slaapzak. Met een slaapzak in de juiste maat, kan je baby lekker trappelen en toch warm en veilig blijven slapen.