Top 7 vaatwasser mythes opgehelderd

Ga je voorzichtig om met je vaatwasser? Gebruik je de vaatwasmachine weleens als afdruiprek en niet voor haar beoogde doel? Mensen geven tal van excuses om vaatwasmachines niet te gebruiken, maar hieronder helderen we enkele vaatwasser mythes voor eens en altijd op.

Vaatwassers zijn er om jou te helpen. We hebben de top zeven mythes ontmaskerd.

1. Ik moet mijn vaat voorspoelen om het echt schoon te krijgen

Stop daarmee. Vaatwasmiddelen zijn ontworpen om het vuil van je vaat te verwijderen. Als je de vaat vrijwel schoon in de vaatwasmachine plaatst zonder dat het vaatwasmiddel zich ergens aan kan hechten, kan het vaatwasmiddel niet alleen het vuil maar ook de glans van de vaat afschuren.

2. Een vaatwasser is minder milieuvriendelijk dan handmatig wassen

Eigenlijk is het tegendeel waar. Je kunt met handmatig afwassen twee keer zoveel water verbruiken, zelfs meer als je het water laat lopen. Een vaatwasser heeft veelal een zeer laag waterverbruik en dankzij het hergebruik van water is de machine ook nog eens super efficiënt. Bovendien is de machine ook energiezuiniger, omdat het minder energie kost om minder water te verwarmen. Kijk ook eens naar Energy Star label, een keurmerk voor één van de meest energie-efficiënte wasmachines.

3. Vaatwassers zijn een broedplaats voor bacteriën

Bacteriën kunnen overal groeien, maar je vindt er waarschijnlijk meer in een gootsteen dan in een vaatwasser. Natte handdoeken, sponzen en afvoerleidingen van zink bevatten voedselresten en vochtigheid. Potentiële broedplaatsen voor bacteriën, indien je dit niet in de gaten houdt. Aan de andere kant, vaatwasmiddelen en de stoom die tijdens elke cyclus vrijkomt zorgen voor een schone vaatwasser.

4. Ik heb nooit genoeg vaat voor een ​​vaatwasser

Vaatwassers zijn er in allerlei vormen en maten en zijn voorzien van verschillende functies die passen bij jouw behoeften.

5. Ik gebruik altijd kortere cycli omdat het energie bespaart

Een vaatwasser heeft doelbewust verschillende cycli die zijn afgestemd op bepaalde typen vaat. Het is efficiënter om de vaat te ordenen, om tijd en energie te besparen. Anders moet je een deel van de vaat met de hand of via een andere cyclus afwassen. Dat is pas verspilling.

6. Het volledig inruimen van de vaatwasmachine maakt ‘m minder effectief

Niet waar. Hoewel het overdreven vol inruimen nooit een goed idee is, is de vaatwasser het meest efficiënt wanneer de machine vol is. De meeste moderne vaatwassers zijn voorzien van sproeiers die zich aan de hoogte van de vaat aanpassen.

7. Meer vaatwasmiddel is beter

Te veel van alles is nooit goed. Het overmatig gebruik van vaatwasmiddel kan leiden tot dof servies en glaswerk. Dit kan het gevolg zijn van kleine slijtage aan het oppervlak doordat men te veel vaatwasmiddel heeft gebruikt.

Alle mythes zijn nu ontrafeld! Overtuigd? Meer overtuiging nodig? Laat het ons weten in de onderstaande reacties. Kijk ook gelijk voor vaatwastabletten bij 123schoon.nl van merken als Dreft, Finish en Sun.